Latest topics
» teuing kamarana
Mon Dec 30, 2013 11:08 am by abahBAA

» Revolusi GALAKSI 2012
Mon Sep 24, 2012 12:01 am by Dabros

» Coretan Corel Draw
Sun Sep 23, 2012 11:09 pm by Dabros

» go to Sawarna
Sun Sep 23, 2012 10:46 pm by Dabros

» coba posting gambar
Sun Sep 23, 2012 10:13 pm by Dabros

» tak kenal maka tak apal
Sun Sep 23, 2012 9:59 pm by Dabros

» Huuuuuuuuuuuuuuuuuuuhhhhhhhhhhhh
Wed May 11, 2011 12:10 am by yan

» Arti Kata Sunda
Thu Apr 21, 2011 11:28 pm by yan

» Karawitan (seni anu matak waas)
Thu Apr 21, 2011 11:11 pm by yan

» Download Lagu Sunda
Sat Apr 16, 2011 12:28 pm by aqyana

» jigana, ieu mah....
Fri Apr 15, 2011 11:36 pm by yan

» OROK GAYA TAH BARUDAK!!!
Thu Apr 07, 2011 9:40 pm by yan

» paribasa sunda
Thu Apr 07, 2011 12:17 am by yan

» """""""""""MERDEKA!!!!!!!!!!!!!!
Wed Apr 06, 2011 8:11 pm by yan

» TEU KAWENGKU KU UNGKARA
Tue Apr 05, 2011 11:14 pm by yan

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


September 2017
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Calendar Calendar


Pupuh

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Go down

Pupuh

Post  yan on Wed Mar 23, 2011 11:18 pm

Pupuh téh nyaéta wangun puisi lisan tradisional Sunda (atawa, mun di Jawa, katelah ogé macapat) nu tangtu pola (jumlah engang jeung sora) kalimahna. Nalika can pati wanoh kana wangun puisi/sastra modérn, pupuh ilahar dipaké dina ngawangun wawacan atawa dangding, luyu jeung watek masing-masing pupuh nu ngawakilan kaayaan kajadian nu keur dicaritakeun.
Pupuh aya tujuh welas rupa:
1. Asmarandana, ngagambarkeun rasa kabirahian, deudeuh asih, nyaah.
2. Balakbak, ngagambarkeun heureuy atawa banyol.
3. Dangdanggula, ngagambarkeun katengtreman, kawaasan, kaagungan, jeung kagumnbiraan.
4. Durma, ngagambarkeun rasa ambek, gedé haté, atawa sumanget.
5. Gambuh, ngagambarkeun kasedih, kasusah, atawa kanyeri.
6. Gurisa, ngagambarkeun jelema nu ngalamun atawa malaweung.
7. Jurudemung, ngagambarkeun nu bingung, susah ku pilakueun.
8. Kinanti, ngagambarkeun nu keur kesel nungguan, deudeupeun, atawa kanyaah.
9. Lambang, ngagambarkeun nu resep banyol tapi banyol nu aya pikiraneunana.
10. Magatru, ngagambarkeun nu sedih, handeueul ku kalakuan sorangan, mapatahan.
11. Maskumambang, ngagambarkeun kanalangsaan, sedih bari ngenes haté.
12. Mijil, ngagambarkeun kasedih tapi bari gedé harepan.
13. Pangkur, ngagambarkeun rasa ambek nu kapegung, nyanghareupan tugas nu beurat.
14. Pucung, ngagambarkeun rasa ambek ka diri sorangan, atawa keuheul kulantaran teu panuju haté.
15. Sinom, ngagambarkeun kagumbiraan, kadeudeuh.
16. Wirangrong, ngagambarkeun nu kawiwirangan, éra ku polah sorangan.
17. Ladrang, ngagambarkeun nu resep banyol bari nyindiran.
Sumber : Tujuh Welas Pupuh ti Sundanét.com
avatar
yan

Jumlah posting : 44
Join date : 20.03.11
Age : 33
Lokasi : bekasi

http://kuakrbahagia.blogspot.com/

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pupuh

Post  kodir on Wed Mar 23, 2011 11:26 pm

karek nyaho urang... Smile

inget teh pupuh kinanti we hungkul eta ge basa keur esde keneh... Very Happy
avatar
kodir

Jumlah posting : 33
Join date : 19.03.11
Lokasi : depan monitor

http://paudcahayabunda.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pupuh

Post  yan on Wed Mar 23, 2011 11:47 pm

untung lain kiran*i paranti ngalancarkeun haid... pedah maneh rutin ngonsumsi jamu eta... hahaha geek
avatar
yan

Jumlah posting : 44
Join date : 20.03.11
Age : 33
Lokasi : bekasi

http://kuakrbahagia.blogspot.com/

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pupuh

Post  kodir on Fri Mar 25, 2011 7:02 pm

yan wrote:untung lain kiran*i paranti ngalancarkeun haid... pedah maneh rutin ngonsumsi jamu eta... hahaha geek

wanjiigggg...ka uing ta teh..?? 28
tongol klik..:

haid uing mah lancar beullll...teu kudu pake kiran*i2 sagala.. 26
avatar
kodir

Jumlah posting : 33
Join date : 19.03.11
Lokasi : depan monitor

http://paudcahayabunda.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pupuh

Post  yan on Fri Mar 25, 2011 8:06 pm

4 12
18 uuuuuuuuuuuuuuyyyyyyyyyyy para wargi sadayana.. aya bewara... mang kodir urang ci widey haidna lancar!!!!!
32
38
10
avatar
yan

Jumlah posting : 44
Join date : 20.03.11
Age : 33
Lokasi : bekasi

http://kuakrbahagia.blogspot.com/

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pupuh

Post  kodir on Fri Mar 25, 2011 10:11 pm

yan wrote: 4 12
18 uuuuuuuuuuuuuuyyyyyyyyyyy para wargi sadayana.. aya bewara... mang kodir urang ci widey haidna lancar!!!!!
32
38
10

avatar
kodir

Jumlah posting : 33
Join date : 19.03.11
Lokasi : depan monitor

http://paudcahayabunda.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pupuh

Post  yan on Mon Mar 28, 2011 11:20 pm

9 eta si qodir.. tuang toong keneh wae... hush!!
avatar
yan

Jumlah posting : 44
Join date : 20.03.11
Age : 33
Lokasi : bekasi

http://kuakrbahagia.blogspot.com/

Kembali Ke Atas Go down

Nambihan,,

Post  aqyana on Tue Mar 29, 2011 10:26 pm

Dua kategori Pupuh, yaitu 4 jenis pupuh termasuk ke dalam Sekar Ageung dan 13 jenis pupuh lainnya termasuk ke dalam Sekar Alit. Pupuh Sekar Ageung bisa ditembangkan (dinyanyikan) dengan menggunakan lebih dari satu jenis lagu, sedangkan pupuh Sekar Alit hanya bisa ditembangkan dengan satu jenis lagu saja. Di bawah adalah ke-17 jenis pupuh yang dimaksud:

Sekar Ageung :

Kinanti
Sinom
Asmarandana
Dangdanggula

Sekar Alit :

Balakbak
Durma
Gambuh
Gurisa
Jurudemung
Ladrang
Lambang
Magatru
Maskumambang
Mijil
Pangkur
Pucung
Wirangrong

Setiap pada (bait) ke-17 jenis pupuh di atas memiliki jumlah padalisan yang tidak sama, begitupun dengan patokan pupuh berupa guru wilangan, guru lagu, dan watek ke-17 jenis pupuh di atas itu pun berbeda. Di bawah selengkapnya bisa dilihat perbedaannya:

KINANTI
Watek:
Menggambarkan perasaan sedang menanti (nungguan), khawatir (deudeupeun), atau rasa sayang (kanyaah).
Guru Wilangan dan Guru Lagu:
8-u, 8-i, 8-a, 8-i, 8-a, 8-i
Contoh Pupuh:
Budak leutik bisa ngapung
Babaku ngapungna peuting
Nguriling kakalayangan
Néangan nu amis-amis
Sarupaning bungbuahan
Naon baé nu kapanggih

SINOM
Watek:
Menggambarkan rasa gembira (gumbira) atau rasa sayang (kadeudeuh).
Guru Wilangan dan Guru Lagu:
8-a, 8-i, 8-a, 8-i, 7-i, 8-u, 7-a, 8-i, 12-a
Contoh Pupuh:
Warna-warna lauk émpang
Aya nu sami jeung pingping
Pagulung patumpang-tumpang
Ratna Rengganis ningali
Warnaning lauk cai
Lalawak patingsuruwuk
Sepat patingkarocépat
Julung-julung ngajalingjing
Sisi balong balingbing sisi balungbang

ASMARANDANA
Watek:
Menggambarkan rasa asmara (kabirahian), cinta kasih (deudeuh asih), atau rasa sayang (nyaah).
Guru Wilangan dan Guru Lagu:
8-i, 8-a, 8-é/o, 8-a, 7-a, 8-u, 8-a
Contoh Pupuh:
Éling-éling mangka éling
Rumingkang di bumu alam
Darma wawayangan baé
Raga taya pangawasa
Lamun kasasar lampah
Nafsu nu matak kaduhung
Badan anu katempuhan

DANGDANGGULA
Watek:
Menggambarkan rasa kedamaian (katengtreman), keindahan (kawaasan), keagungan (kaagungan), atau kegembiraan (kagumbiraan).
Guru Wilangan dan Guru Lagu:
10-i, 10-a, 8-é/o, 7-u, 9-i, 7-a, 6-u, 8-a, 12-i, 7-a
Contoh Pupuh:
Sing aringet ulah salah harti
Ngomongkeun batur téh penting pisan
Ngomong-ngomong tong polontong
Kabéh ngomongkeun batur
Keur muru hirup nu walagri
Diajar ngalalampah
Napak hirup batur
Maca kana pangalaman
Léngkah nu hade keur picontoeun diri
Nu goréng mah singkahan

BALAKBAK
Watek:
Menggambarkan lelucon (heureuy) atau komedi (banyol).
Guru Wilangan dan Guru Lagu:
15-é, 15é, 15-é
Contoh Pupuh:
Aya warung sisi jalan ramé pisan, Citaméng
Awéwéna luas-luis los ka dapur, ngagoréng
Lalakina los ka pipir nyoo monyét, nyanggéréng

DURMA
Watek:
Menggambarkan rasa marah (ambek), besar hati (gedé haté), atau semangat (sumanget)
Guru Wilangan dan Guru Lagu:
12-a, 7-i, 6-a, 7-a, 8-i, 5-a, 7-i
Contoh Pupuh:
Di mamana penjajah pada marudah
Lantaran dikiritik
Ku ahli nagara
Yén éta lampah jahat
Tapina kalah mudigdig
Ambek-ambekan
Dasar nu buta-tuli

GAMBUH
Watek:
Menggambarkan rasa sedih (kasedih), susah (kasusah), atau sakit hati (kanyeri).
Guru Wilangan dan Guru Lagu:
7-u, 10-u, 12-i, 8-u, 8-o
Contoh Pupuh:
Tuh itu beurit lintuh
Mani rendey anakna sapuluh
Arilikan gambarna masing taliti
Anakna kabéh ngariung
Saregep hormat ka kolot

GURISA
Watek:
Menggambarkan orang yang sedang melamun (ngalamun) atau melamun kosong (malaweung)
Guru Wilangan dan Guru Lagu:
8-a, 8-a, 8-a, 8-a, 8-a, 8-a, 8-a, 8-a
Contoh Pupuh:
Hayang teuing geura beurang
Geus beurang rék ka Sumedang
Nagih ka nu boga hutang
Mun meunang rék meuli soang
Tapi najan henteu meunang
Mo rék buru-buru mulang
Rék terus guguru nembang
Jeung diajar nabeuh gambang

JURU DEMUNG
Watek:
Menggambarkan rasa bingung, susah dengan apa yang harus dilakukan (pilakueun).
Guru Wilangan dan Guru Lagu:
8-a, 8-i, 8-a, 8-i, 8-a, 8-i
Contoh Pupuh:
Mun pinanggih jeung kasusah
Omat ulah rék nguluwut
Pasrahkeun ka Gusti
Ihtiar ulah tinggal
Neda kurnia Nu Agung

LADRANG
Watek:
Menggambarkan rasa lelucon (banyol) dengan maksud menyindir (nyindiran)
Guru Wilangan dan Guru Lagu:
10-i, 4-a (2x), 8-i, 12-a
Contoh Pupuh:
Coba teguh masing telek telik
Éta gambar, éta gambar
Sugan nyaho, Ujang nyai
Sato naon reujeung di mana ayana

LAMBANG
Watek:
Menggambarkan rasa lelucon (banyol) tetapi banyol yang mengandung hal yang harus dipikirkan.
Guru Wilangan dan Guru Lagu:
8-a, 8-a, 8-a, 8-a
Contoh Pupuh:
Riab anu lalumpatan
Lumpat bari tatanggahan
Tingalasruk susurakan
Rék ngarucu langlayang

MAGATRU
Watek:
Menggambarkan rasa sedih, penyesalan (handeueul) oleh perilaku sendiri, atau menasehati (mapatahan).
Guru Wilangan dan Guru Lagu:
12-u, 8-i, 8-u, 8-i, 8-o
Contoh Pupuh:
Coba teguh naon nu sukuna tilu
Panon opat henteu galib
Leumpangna rumanggieung laun
Éstuning ku matak watir
Dongko bari oho-oho

MASKUMAMBANG
Watek:
Menggambarkan rasa kesedihan (kanalangsaan), sedih dengan sakit hati.
Guru Wilangan dan Guru Lagu:
12-i, 6-a, 8-i, 8a
Contoh Pupuh:
Duh manusa mana teungteuingeun teuing
Nyangsara pohara
Naha naon dosa kuring
Anu matak dikurungan

MIJIL
Watek:
Menggambarkan rasa bersedih (kasedih) tetapi dengan penuh harapan.
Guru Wilangan dan Guru Lagu:
10-i, 6-o, 10-é, 10-i, 6-i, 6-u
Contoh Pupuh:
Aduh Gusti Anu Maha Suci
Sim abdi rumaos
Pangna abdi dumugi ka kesrek
Réhna sepuh parantos ngusir
Takabur sareng dir
Téga nundung sepuh

PANGKUR
Watek:
Menggambarkan rasa marah (ambek) yang tersimpan dalam hati atau menghadapi tugas yang berat.
Guru Wilangan dan Guru Lagu:
8-a, 11-i, 8-u, 7-a, 12-u, 8-a, 8-i
Contoh Pupuh:
Bapa Doblang pada terang
Kumis baplang nuruban biwir nu jeding
Pipi kemong, irung mancung
Panon buringas hérang
Goréng omong gawang-geuweung harung gampung
Pantrang mayar kana hutang
Licik sarta sok curaling

PUCUNG
Watek:
Menggambarkan rasa marah (ambek) terhadap diri sendiri, atau benci (keuheul) karena tidak setuju hati.
Guru Wilangan dan Guru Lagu:
12-u, 6-a, 8-é/o, 12-a
Contoh Pupuh:
Hayu batur urang dialajar sing suhud
Ulah lalawora
Bisi engké henteu naék
Batur seuri, urang sumegruk nalangsa

WIRANGRONG
Watek:
Menggambarkan rasa malu (kawiwirangan), malu oleh perilaku sendiri.
Guru Wilangan dan Guru Lagu:
8-i, 8-o, 8-u, 8-i, 8-a, 8-a
Contoh Pupuh:
Barudak mangka ngalarti
Ulah rék kadalon-dalon
Enggon-enggon nungtut élmu
Mangka getol, mangka tigin
Pibekeleun saréréa
Modal bakti ka nagara[u]
avatar
aqyana

Jumlah posting : 9
Join date : 22.03.11

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pupuh

Post  yan on Tue Mar 29, 2011 10:40 pm

ti mana eta mang? dyah padmini lain? bukuna aya di saya.. kabawa ka bekasi hehehe
29
alus ung.. lumayan pabeulit ku pupuh oge di ajar sastra sunda mah..
35
avatar
yan

Jumlah posting : 44
Join date : 20.03.11
Age : 33
Lokasi : bekasi

http://kuakrbahagia.blogspot.com/

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pupuh

Post  kodir on Tue Mar 29, 2011 11:34 pm

aya mp3 na teu nya.. 30

avatar
kodir

Jumlah posting : 33
Join date : 19.03.11
Lokasi : depan monitor

http://paudcahayabunda.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pupuh

Post  yan on Wed Mar 30, 2011 9:58 pm

dir toong tah di yutub, loba pupuh dina format FLV, modem urg buffer wae uy, rek ngadongdot jadi abot,
http://www.youtube.com/watch?v=-g--N2uew8k 9 6
lamun kuat speedy jang ngaplodna, pangaplodkeun jang adi2 urang.. oceh!!!
avatar
yan

Jumlah posting : 44
Join date : 20.03.11
Age : 33
Lokasi : bekasi

http://kuakrbahagia.blogspot.com/

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pupuh

Post  kodir on Wed Mar 30, 2011 11:40 pm

yan wrote:
dir toong tah di yutub, loba pupuh dina format FLV, modem urg buffer wae uy, rek ngadongdot jadi abot,
http://www.youtube.com/watch?v=-g--N2uew8k 9 6
lamun kuat speedy jang ngaplodna, pangaplodkeun jang adi2 urang.. oceh!!!

24


nuhun yan.. 25
avatar
kodir

Jumlah posting : 33
Join date : 19.03.11
Lokasi : depan monitor

http://paudcahayabunda.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pupuh

Post  aqyana on Sat Apr 02, 2011 11:18 pm

mun ka bandung bawanya, paragi urang ngalamun buku tateh,,,paingan ewuh di ubek---ubek ku kami,,, mp3 nage kumplit pupuhmah,,,,
avatar
aqyana

Jumlah posting : 9
Join date : 22.03.11

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pupuh

Post  yan on Tue Apr 05, 2011 10:34 pm

hehehe 29 29 29

insyaAlloh dibawa mun geus bosen maca.. naha teu tatanya atuh, pan baheula dibawa ka kostan eta teh.. jang hiburan... tuluy di kabekasikeun ngameh teu poho ku bahasana..

iraha diklat barudak BASIC mang?
avatar
yan

Jumlah posting : 44
Join date : 20.03.11
Age : 33
Lokasi : bekasi

http://kuakrbahagia.blogspot.com/

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pupuh

Post  Sponsored content


Sponsored content


Kembali Ke Atas Go down

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Kembali Ke Atas


 
Permissions in this forum:
Anda tidak dapat menjawab topik